Arabuluculuk

Arabuluculuk

YSA Hukuk ve Danışmanlık Bürosu, bünyesinde bulunan T.C. Adalet Bakanlığı'nca düzenlenen arabulucular siciline kayıtlı arabulucu avukatlar vasıtası ile arabuluculuk hizmetlerini tarafsız şekilde yerine getirmektedir.

Aynı zamanda müvekkillerinin taraf oldukları arabuluculuk süreçlerinde müvekkillerini taraf vekili sıfatı ile de temsil etmektedir.

ARABULUCULUK NEDİR ?

Arabuluculuk, taraflar arasındaki anlaşmazlıkların, arabulucu tarafından yürütülen özel bir çözümleme ve görüşme süreci yoluyla çözümlenmesidir. Arabuluculuk, taraflar arasındaki anlaşmazlıkları yargısal bir süreç olmadan çözmeyi hedefler.

Arabuluculuk süreci, öncelikle tarafların bir araya gelerek, tartışmalarını sürdürdükleri toplantılar ile başlar. Arabulucu, tarafların taleplerini dinleyerek, anlaşmazlığın kaynağını ve mümkün olan çözümleri tartışır. Taraflar, arabulucunun yönlendirmesiyle müzakereler yaparak, anlaşmaya varmaya çalışırlar.

 

Arabuluculuk Sürecinin Avantajları Nelerdir?

Arabuluculuk süreci, taraflar arasında gizli ve özel bir şekilde gerçekleşir. Özellikle arabuluculuk süreci müzakereler ve burada ortaya koyulan talep, beyan ve teklifler bakımından kesin gizlilik içerir. Taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça arabulucu, taraflar ve vekilleri arabuluculuk faaliyeti çerçevesinde kendilerine sunulan ya da başka bir şekilde elde ettikleri tüm bilgi, belge ve kayıtları gizli tutmakla yükümlüdürler. Arabuluculuk görüşmeleri esnasında fotoğraf çekilmesi, ses ve görüntü kaydı alınması yasaktır. Özellikle arabuluculuk sürecine konu edilen uyuşmazlıkla ilgili ileride bir hukuk davası açıldığında, bahse konu davada arabuluculuk sürecine münhasır olarak elde edilen beyan ve belgelere delil olarak dayanılamaz. Bu da taraflara arabuluculuk sürecinde temel menfaatlerini bulma ve onları tatmin edecek beklentiler hakkında karşı tarafa rahat bir şekilde tekliflerde bulunma imkânı verir.

Arabuluculuk sonucunda taraflar arasında bir anlaşma sağlanırsa, bu anlaşma yazılı hale getirilir ve taraflarca imzalanır. Arabuluculuk müzakereleri sonucunda tarafların bir anlaşmaya varması durumda, taraflar üzerinde anlaştıkları hususlar hakkında artık dava açamazlar. Bu da taraflara uyuşmazlık konusunu kesin olarak ortadan kaldırma ve kesin bir çözüme ulaşma olanağı sağlamaktadır.

Arabuluculuk süreci, yargısal süreçlerden daha az zaman alır ve taraflar arasındaki ilişkilerin daha az hasar görmesini sağlar. Arabuluculuk süreci bu yönü ile toplumsal barışın sağlanmasana da katkı sağlamaktadır.

Arabuluculuk sürecinin en önemli özelliklerinden biri tarafların bu süreçte eşit haklara sahip olmasıdır. Taraflar özellikle hem arabulucuya başvururken hem de arabuluculuk müzakerelerini yürütürken eşit haklara sahip olduklarını bildiklerinden sürece daha rahat katılmakta ve uyuşmazlığın çözümüne daha rahat katkı vermektedirler.

Ayrıca taraflar, arabulucuya başvurma, toplantılara katılma ve süreci anlaşma ya da anlaşmama ile sonlandırma konusunda da tamamen özgürdürler. Hiç kimse bir arabuluculuk sürecine zorla dahil edilemeyeceği gibi müzakereler sonucunda anlaşmaya varma konusunda da zorlanamaz. Taraflardan her biri diledikleri an arabuluculuk sürecinden çekilme hakkına sahiptirler.

Arabuluculuk süreci, yargısal süreçlerin aksine daha az formalist bir yapıdadır. Taraflar, arabulucu eşliğinde görüşmelerini yaparken, geleneksel yargısal süreçlerde olduğunun aksine kendilerini doğrudan temsil etme, fikir, öneri ve tekliflerini doğrudan dile getirerek kendilerini daha rahat anlatabilme hakkına sahiptirler. Bu sayede, arabuluculuk süreci aslında taraflar arasındaki uyuşmazlığın hukuki sebeplerinin yanı sıra sosyal, kültürel ve diğer sebeplerinin de ortaya çıkmasını sağlayarak müzakerelerin taraflar için daha az stresli ve daha samimi bir ortamda gerçekleşmesini sağlar.

 

Hangi Hukuki Uyuşmazlıklar Arabuluculuğa Elverişlidir?

Arabuluculuk, özellikle iş hukuku, ticaret hukuku, gayrimenkul hukuku, miras hukuku, fikri mülkiyet hukuku, sigorta hukuku ve tüketici hukuku gibi tarafların üzerinde serbestçe tasarrufta bulunma hakkına sahip oldukları hukukun birçok farklı alanında kullanılmaktadır.

Arabuluculuk süreci, yargısal süreçlere göre daha az maliyetlidir ve taraflar arasındaki anlaşmazlıkları daha hızlı bir şekilde çözmeye yardımcı olur. Ayrıca, arabuluculuk sürecinde taraflar, anlaşmazlıklarının çözümünde daha fazla söz sahibi olurlar ve sonuçta, çözümün kendileri tarafından kabul edilmesi daha olasıdır. Sonuç olarak, arabuluculuk süreci, taraflar arasındaki anlaşmazlıkların çözümünde giderek daha popüler hale gelen etkili bir uyuşmazlık çözüm yöntemdir. Bu yöntem, taraflar arasındaki ilişkilerin daha az zarar görmesini, maliyetlerin azalmasını ve anlaşmazlıkların daha hızlı bir şekilde çözülmesini sağlar.